me and my wonderful life

By: Mazlinita Ramly

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 18-Jun-2008 02:22 Email | Share | | Bookmark
Cuti-Cuti Malaysia @ Cameron Highlands - 31 May - 01 June 2008

main sponsor makteh(itam) and mak lang (pink)
singgah sat kat Tapah
mama Qimi, mak teh and kak long kam
View all 36 photos...


oke... sempena cuti skolah aritu, and disebabkan mak lang and mak teh Qimi yg mengajar kat seberang lautan sanun balik, maka kami sekeluarga decided utk bercuti kat cameron... plan asalnya nak pi Bagan Lalang, but since kat sana cam takde mende so tukar plan.. lagipun holiday neh ditaja oleh mereka berdua kan.. so pegi la jauh skit... nak gi jauh sgt, ada time constraint disitu.. kih.. so, hari Sabtu pagi, sesudah subuh sebelum fajar menyinsing, kitorang pun gerak ke Cameron... singgah sat kat r&r Tapah for breakfast and menunaikan apa saje yg perlu ditunaikan..wakaka... lebih kurang kul 11pagi kitorang sampai kat Arabella Apartments yakni tempat penginapan kitorang selama 2 hari 1 malam kat cameron... ada satu kejadian yg mmg disangka akan terjadi semasa perjalanan ke sini mmg dah terjadi tp pada org yg berbeza... kebiasaannya along yg akan mabuk, tp nak jadik cerita kam & dada yg muntah teruk sepanjang perjalanan... habeh keta along bau muntah...wakaka...

after lunch and solat asar, kitorang pun memulakan misi berjalan-jalan sekitar cameron... memula kitorang pegi market kat area Kea Farm... biasa la kan.. wan Qimi nak beli sayur-sayuran utk umah sendiri dan utk diagihkan kpd sedara mara.. tu perkara biasa la kan... xceli masa ni ujan baru lepas berenti... lepas beli sayur (blum habis lagi misi pembelian sayur neh..to be continue esok), jeruk and skit buah..kitorang gerak utk turun..hajat dihati nak singgah pasar malam kat Brinchang... otw tu singgah kejap kat Cactus Valley...adik2 cikgu ako nak singgah amek gambo jek... so...lepas photo shoot (ps) kitorang pun gerak ke pasar malam tuk mencari makanan dinner nanti... ujan2 pun kitorang redah ajerrr... atuk Qimi beli jagung mentah utk direbus malam nanti.. yela apartment yg kitorang sewa tu fully furnished... lengkap segalanya ada.. lagipun jagung yg dah direbus derang jual 1 = RM3.. so baik beli yg mentah...rebus sendiri..ako pun tak pasti rega jagung mentah tu tp yg pasti jauh lagik murah dr yg dah direbus/dibakar... so malam takde apa2 xtvt pun.. just melepak dlm umah sesambil tgk tv... citer Jangan Lupa Lirik.. kih...

esoknya hajat dihati nak kuar pepagi buta sbb nak gi pasar pagi kan... sekali kul 10 am baru kuar umah.. after breakfast la kan.. first destination kitorang menyusuri jalan dr Brinchang ke arah utara... pastu singgah kat gerai nyonya tepi jalan yg jual sayur... mmg murah and segar bugar... pastu ps skit.. trus gerak ke Sungei Palas Tea Estate owned by BOH.. jalan ke sini mmg mencabar kesabaran and keberanian gak la.. kalo nak tau korang pegi la sendiri aaa... kat sini pun after ps, beli teh skit and tgk kilang teh - cara2 derang process teh.. kitorang gerak ke KHM Strawberry Farm.. takde apa pun..just buah strawberry jela kan.. dok sini minum teh,makan eskrem and scones... lepas kenyang gerak ke market kat Kea Farm.. top up lagik sayur-sayuran... then gerak plaks ke Pasar Tani kat Brinchang... selesai urusan membeli belah, kitorang gerak balik ke apartment tuk solat zohor and check out...

otw turun tu singgah jap kat Bharat Tea Estate... after soping teh lagik and ps gerak la balik and singgah sat kat Tanah Rata for lunch... sampai umah malam.. dlm kul 10pm rasenye.. mana taknye time neh kan cuti skolah.. makanya harus la jalan jammed..bukan kat highway jek kat cameron tu pun jalan sesak....

btw... masa gi cameron neh kaki qimi oke lagik.. kejadian tu berlaku after balik dr cameron... so, to mak lang and mak teh Qimi, next school holiday nak sponsor gi mana plaks? wakakaka


Wednesday, 4-Jun-2008 10:30 Email | Share | | Bookmark
Qimi and his fracture leg

tunggu nak xray
dok dlm wad
kena pose at least 4 hours after last meal
View all 9 photos...
hmm..tak tau camne nak mula.. kesian kat anak sulung ako neh... lepas satu, satu... tapi semuanya ada hikmahnya kan.. ni la dikatakan dugaan dlm membesarkan anak-anak.. xceli hari rabu lepas (030608) di satu pagi yg indah... qimi jatuh time tgh main dgn cousins dia... derang dok main kedek-kedek (kedek2 neh yg dukung kat blakang badan tu la.. ala2 hunchback).. sekali sambil kedek qimi derang pi berlari-larian.. tah cammana agaknya.. kot si angah yg mengkedek qimi tu tersadung ke, tertolak dek ajim ke.. takde sape yg tau.. tau2 mak ako tgk derang dah jatuh and qimi dah meraung.. time tu tgk gum dia bleeding.. so tak tau lagik pasal kaki dia.. tapi time jatuh tu mmg dia ada pegang lutut dia.. hmm. ako gi kije kejap jek..coz nak bawak qimi gi klinik.. sekali sampai umah, mak ako cakap qimi takleh nak berdiri.. dia nangeh..kaki sakit.. right leg dia.. aduh.. trus ako ngan hubby mintak reference letter dr klinik panel utk bawak ke hospital pantai indah... sampai sana trus jumpa pakar orthopedic Dr. Ezlan Merican... so.. doc takmo xray dulu coz dia budak kan.. lagipun qimi baru jek kena xray last month... doc suh balik umah dulu.. makan ubat yg dia kasik..kalau esoknya qimi takleh stand lagik.. trus bawak balik jumpa dia....

then.. malam tu mmg qimi tak lena tido.. menangis jek... kaki dia pun bengkak dah.. kat betis dia keras sgt.. bila try usik2 bahagian kaki dia.. tang kat part belakang lutut tuh dia nangis.. so kitorang bajet kat situ la yg problem kan...

esoknya 040608 - rabu... appointment kul 10am.. kitorang trus bawak gi jumpa doc ezlan balik.. doc pun wat xray... sah.. ada fracture kat right leg dia.. betul2 bawak tempurung lutut dia.. retak keliling tulang.. lucky tak patah.. tp doc kate bleh categorykan as patah la ... so doc decide kena simen.. adeh.. kesian anak ako.. so disebabkan dia neh takleh dok diam.. doc terpaksa bius dia dulu.. since qimi baru lepas minum susu.. kena tunggu at least 4 hours baru bleh bius .. so qimi kena puasa before dibius... then qimi kena admit kat wad 2B bilik 2282... sementara nak menuggu kul 2 lebih tuh.. adeh la.. puas melayan dia.. yela... sakit kan..kesian la mama tgk qimi... papa qimi la jenuh dukung dia ke sana sini...

after lunch pakar bius dtg.. bawak qimi gi bius.. papa qimi masuk.. mama takmo masuk..coz tak sampai ati.. sbb doc dah inpom awal2 maybe dia akan nangis and meronta masa kena bius tu...mmg la ako sedih tgk kang... pastu lepas bius... trus doc simen kaki dia.. time neh ako ngan asben takleh masuk tgk.. tak sampai 10 minit tunggu, ako dgr sore budak menangis dgn kuatnya.. hati ako dah kate cam sore qimi..ako dah tak senang duduk..elok jek ako kuar dr bilik menuggu tu sbb nak meninjau keadaan dlm bilik operation derang tuh nurse pun kuar... suh ako masuk.. mmg sah la yg nanges tu sore qimi... kesian .. sedih ati ako tgk dia time tuh.. menggigil sejuk, lapar... yela,, tak makan apa2 since last susu dia kul 10.30 am.. puas pujuk..dia cam ala2 lalok lagik kan.. maybe kesan bius tu tak ilang lagik.. bawak gi bilik... kat bilik.. nurse suh kasik air suam dulu..kalo tak muntah bleh kasik susu.. alhamdulillah dia tak muntah.. kasik susu kejap jek abeh.. trus dia tertido...

suppose qimi kena admit at least sehari.. tapi kitorang request utk balik malam tu jugak.. so kul 11pm camtu kitorang dah discharge... pergh.. bukan takmo dok spital, tapi esoknya ako ngan papa qimi dua2 ada meeting yg penting... bukan nye maksud kije lagik penting dr anak ye... tapi mmg takleh elak.. kalo qimi dok ward takkan nak tinggalkan dia sensorang kan.. mak ako dok jaga ikhwan kat umah.. lagipun qimi semenjak kaki dia kena simen tu takmo ngan org lain selain ako ngan asben... tapi kitorang gi kije kejap jek.. lepas meeting dua2 balik... risau ati kan... nak wat kije pun hati tak tenag even dia dah selamat disimen kan... ala.. korang yg dah jadik parent mesti paham perasaan ako ngan asben kan...

btw.. doc cakap mebe kena pakai simen dlm 2 weeks... hopefully qimi cepat sembuh ye sayang.. mama and papa sayang qimi sgt2... muahhhhsssssssssssss

to doc ezlan and sumer doc and nurse/staff hosp. pantai indah.. tq very much.....


Friday, 9-May-2008 12:00 Email | Share | | Bookmark
Haji Osman's Family Day

090508..asben ako a.k.a Chip AJK Sukan..
time nih baru ada 8 family
100508..time breakfast
View all 27 photos...
well... 9 - 11 May 2008 aritu, family belah abah ako buat family day.. exceli ni event tiap2 thn.. tapi dah 2 thn kitorang tak buat... so.. masa ako dlm pantang aritu, bile pakcik makcik ako berkumpul kat umah parent ako, kitorang pun plan utk menghidupkan balik xtvt neh.. yelah.. bende ni kan elok.. disamping dpt berehat kitorang jugak dpt mengeratkan lagik silaturrahim family kitorang..

meeting utk family day neh 2 kali dibuat.. 1st time kat umah parent ako.. time neh la pengerusi, bendahari, s/u, ajk dilantik... pastu seken time buat kat umah ako.. tapi kali neh hanya AJK sukan jek.. tp w/pun AJK sukan jek.. bleh dikatakan pakcik makcik and sepupu-sepupu ako yg dok KL neh dtg..

Haji Osman tu nama atuk ako... adik bradik abah ako ada 9 org.. campur 1 family kak kumai (pangkat anak buah pd abah ako and 2 pupu ako) plus 4 family anak2 buah and anak abah ako yg dah berkahwin... so total ada 14 family....kirenya time tu hampir semua ahli keluarga (including anak, cucu, cicit) berkumpul... meriah sgt.. kitorang dok kat Rumah Staff UPM kat PD.. mmg tiap-tiap tahun wat kat PD pun.. bukan apa, PD tu tmpt paling dekat and sumer bleh dtg kan.. kalo buat jejauh, kang ada plaks yg tak dpt nak join...

dr 9hb tu sampai 11hb macam-macam xtvt kitorang buat... 9hb bersamaan hari jumaat, takde apa2 xtvt pun... just ada family yg datang hari ni ade yg dtg esok.. main eventnye esok... tp malam neh yg ada family ako, pak lang sefamily, family cik ani, family cik am and family pak teh... malam neh just makan2 jek...

100508
after semua sampai (excluding along, dada & family mak ngah... derang stucked kat highway yg jammed tak hingat) acara sukaneka utk kanak-kanak 7 -12 thn, below 7 thn and remaja start... macam-macam gelagat ada.. esp bila ade yg menangis takmo join, menangis kena gelak.. gelagat parent memasing yg support anak2 derang.. wakaka.. syok sungguh... antara acara nye.. makan buah lai, kutip gula2, isi air dlm botol, makan epal, baling belon air, tiup belon dll... after settle lebih kurang kul 1pm.. stop kejap utk solat and lunch...

plannye after lunch nak start game utk suami isteri n explorace utk remaja.. tp terpaksa dipinda coz permintaan ramai yg nak tunggu lepas asar and after hi-tea... coz derang malas nak naik turun ke laut.. acara sukan neh kitorang wat kat pantai... pantai neh kena turun ke bawah coz rumah ni kat atas bukit skit.. so after hi-tea start la game utk suami-isteri/pasangan... semua pakcik makcik ako very the sporting one.. sumer acara derang join la.. sgt la enjoice time neh... ada acara ikat kaki yg ada certain org panggil kaki tiga.., tarik isteri guna kain batik - lebih kurang cam main tarik upih la.. kih, baling belon air... tp dlm byk2 acara... paling klimaks ialah tarik tali.. wakaka... tapi tarik tali neh lelaki jek.. pompuan tak dibenarkan.. atas sebab keselamatan... after selesai acara utk somi isteri... explorace utk remaja start... best la... kire thn neh punye xtvt lagik super duper best dr thn2 sebelumnya...

malamnye plaks buat barbecue... sambil2 tu ada pertandingan mewarna dan bercerita utk budak2.. kih.. utk org dewasa plaks, ada pertandingan karaoke utk pasangan suami isteri.. tq pd semua yg amat2 sporting.. ako pun tak penah2 berkaraoke terpaksa la mengeluarkan sore emasku ini..wakaka... ade pertandingan carom berpasangan (dptla ako n hubby tmpt ke-2... wakaka), carom open utk remaja and congkak open... dekat kul 1 pagi baru settle sumer acara... kih... nasib la qimi n ikhwan tido dgn lena walaupun keadaan teramat la bising... kih...

110508
ni last day.. so pepagi breakfast and since ada hadiah extra so kitorang wat game bowling which is ako dpt la jugak tmpt ketiga after rematch dgn cik jenal... kih... hmm...after that majlis penyampaian hadiah, cabutan nombor bertuah (semua keluarga akan dpt satu hadiah cabutan bertuah), pembentangan budget utk family day neh.. lepas tu mesyuarat persatuan dibuat untuk melantik AJK persatuan yg baru.. persatuan neh terdiri dpt ahli keluarga dan adik bradik abah ako la.. ada yuran akan dikutip every month and akan ada la xtvt lain selain dpd family day neh... macam2 la yg derang bincangkan... lepas settle meeting, lunch..lepas tu acara gotong royong mengemas kawasan... dah settle sumer, memasing pun membalikkan diri... since esoknya nak kije and sekolah...

btw enjoice la tgk all the picas here...


Friday, 18-Apr-2008 00:00 Email | Share | | Bookmark
d' 1 years and 7 months old Qimi....



Quote:

Qimi sekarang dah 1thn 7 bln ++.. byk bende yg dia dah bleh buat and suker buat... Qimi makin notty.. seriesly...below antara perkara-perkara yg mama igt ttg Qimi's favourite things to do:

    *** Qimi paleng suker mengacau abg ajim nye (merangkap sepupu dia).. qimi akan kacau sampai ajim menangeh.. agaknya dia mmg suker dgr ajim nangeh.. ajim plaks mmg skit2 nangeh, menjerit..so lagik la qimi suker kacau.. tapi yg peliknye dgn angah naqib and kak long kam dia jarang kadikkan derang mangsa keganasan dia... kih
    *** Qimi suker main air.. ni mama rase sumer budak suker kot.. pantang pintu bilik air terbukak, dia dgn pantasnya akan masuk dlm bilik air dan membasahkan badan sendiri.. kih..
    *** pandai berlakon.. kih...pandai pura-pura menangeh... sakit kaki ke..tangan ke...
    *** tak suker makan.. tak tahu apa mende yg dia suke makan.. sume mende dah try kasik dia.. kalo makan nasik tuh, dapat 4 suap pun kire bersyukur sgt.. so utk kasik dia kenyang, campur nestum beras merah/rice with milk dgn susu dia...
    *** pandai la sebut beberapa words dlm bahasa yg kita paham.. cth: mama,papa,adik,mamam,nenen,nak dsb... pastu kalo bahasa yg dia jek paham mmg fasih la.. tp kekadang bile jumpa org2 yg jarang dia jumpa.. dia jadik pendiam a.k.a pemalu kejap...
    *** dia kadang-kadang sayang ngan adik dia.. kadang-kadang geram... and baru2 neh pandai buai adik dia..kih
    *** punting mmg mende peberet dia la...
    *** kalo nak tidokan dia still kene masuk dlm buai.. kalo malam.. tido kan dulu dlm buai pastu baru angkat tido atas tilam.. kalo nak biarkan dia tdo sendiri tah kul bape la dia tido.. kih
    *** bergusti mmg kesukaan dia.. sebab dah di train dek papa dia... kih..
    *** pandai gosok gigi..w/pun tak brapa betul tekniknya.. tapi can do la...
    *** minat dgn buku.. kalo tanye mana fish,cat,lorry,ball dsb dia bleh tunjuk la...
    *** suker memunggah barang.. yg ni akak tensen.. wakaka
    *** suker kacau mama kalo tgh tgk notebook ke computer ke... mentang2 la sejak dr dlm perut mama dah ajar wat programming..kih
    *** rajin tolong mama/papa kemas tmpt tido...
    *** kadang-kadang kalo time dia terlebih rajin, abeh lantai umah dia lap dgn apa2 kain yg dia jumpa.. kih..
    *** paling jakun ngan tangga, tu sbb kat umah kene letak pagar kat tangga and jalan nak ke dapur...
    *** paling pantang kalo dgr org kuar umah.. mesti nangeh2 nak ikut... esp kalo tgk atuk dia kuar.. kompom meraung kalo tak dibawak...
    *** takut ngan jarum, tmpt gelap...
    *** degil and terlampau lasak, bak kate atuk ngan wan dia..kih.. ikut pangai papa dia masa kecik kot.. wakaka
    *** dah tak takut makan ubat..kalo tak dulu, siap kene pegang kaki tangan ngan papa and mama
    *** tangannya amat pantas dlm mencapai apa2 mende.. yg ni pun jenuh la mama nak menjaga..tak bleh terlepa skit...
    *** lagik kita kata "jangan!!!" lagik dia buat...
    *** pandai sgt la kononnye bercakap kat tepon...
    *** suker memanjat.. panjat kusi la.. sofa la... grill pintu la..kadang2 tgk2 dah ada atas meja makan...ish.. sukerrrr tau...
    *** rambut Qimi paling lambat la nak tumbuh/lebat/panjang...
    *** berat qimi skrg baru 10.7kg.. ringan kan... tapi alhamdulillah dia sihat and aktif
    *** pandai pakai lipstick..wakaka...
    *** suke joget bile dgr lagu yg dia berkenan...
    *** tak brapa minat tgk tv...pueh dah mama ajar tgk tv.. paleng lama dia bertahan 5 minit.. kih...



Monday, 24-Mar-2008 02:54 Email | Share | | Bookmark
080308 - Muhammad Ikhwan Harith was born...

 
2 hours after birth...
still in labor room
View all 18 photos...
Alhamdulillah...080308 tepat jam 21:37 kat labor room spital ampang, maka lahirlah putera kedua kami yg diberi nama Muhammad Ikhwan Harith bin Syamsul Hazry.. Ikhwan dilahirkan secara normal (Qimi dulu ceasar) setelah mama menahan sakit hampir 7jam.. kih...

Ikhwan lahir dgn berat 3.47kg dan pjgnye 50cm.. tp sekarang neh berat Ikhwan dah mencecah 3.9kg..

6 hari lepas lahir, Ikhwan kena admit kat spital ampang balik sbb jaundis.. adela.. sian nye mama tgk anak mama kena dok bawah lampu (phototherapy)... sampai 4 lampu.. 3 atas, satu kat bawah.. yela.. jaundis dia high sangat.. 337.. kena admit kul 2pm.. bayangkan dr 2pm tu sampai la dekat kul 4 pagi esoknya ikhwan dok nangeh bile masuk dlm cot tuh.. yela.. pakai pampers jek... menggigil badan dia.. mama pun tak leh nak lelap.. sayu hati mama tgk dia... yela.. tido dgn pampers jek pastu takde tilam.. lahai.. menangis mama dibuatnye.. yela.. before this mama tgk anak org kena phototherapy pun mama dah kesian, skali anak mama kena.. lahai...

alhamdulillah jaundis ikhwan cepat turun..berkat kesabaran mama dan ikhwan yg kuat semangat... after 3 hari 2 malam.. ihkwan dah bleh balik umah.. tp sampai skrg ade skit2 lagik kuning tuh..

Mama & papa amatlah bersyukur dgn anugerah dr Allah.. semoga anak2 mama & papa membesar menjadik insan yg berguna dan mukmin yg sejati.. amin



[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net